Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Izložba posvećena profesoru Momčilu St. Mokranjcu

Izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU, 16. aprila – 4. maja 2019. godine

Momčilo St. Mokranjac – hemičar, profesor, toksikolog

 

U 2019. godini obeležavamo 140 godina postojanja Saveza farmaceutskih udruženja Srbije, najstarijeg udruženja farmaceuta na ovim prostorima i osam decenija dugu tradiciju studija farmacije u Srbiji. Sa ponosom i poštovanjem se sećamo brojnih imena velikana farmacije koji su doprineli utemeljenju i razvoju farmaceutske delatnosti  i edukacije farmaceuta na našim prostorima. Jedan od njih je prof. dr Momčilo St. Mokranjac (1899-1967), otac srpske i jugoslovenske toksikologije. Povodom 120 godina od njegovog rođenja, Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet i Muzej Krajine Negotin, u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, organizuje izložbu posvećenu njegovom liku i delu.

 

Dr Momčilo Mokranjac je rođen u Beogradu, od oca Stevana, našeg čuvenog kompozitora i majke Marije, rođene Predić. Školovanje prekinuto I svetskim ratom nastavlja u Francuskoj, gde je u 21. godini završio Fakultet nauka, a sa 24 doktorirao kod čuvenog Gabrijela Bertranda. Prvi je profesor Toksikološke hemije na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu i otac toksikologije ovog regiona, izuzetan naučnik, koji je za istraživački rad nagrađen dopisnim članstvom Pariske akademije farmacije (danas Nacionalne akademije farmacije u Parizu), Lavoazijeovom medaljom i Ordenom javnog zdravlja koji dodeljuje predsednik Francuske. Posebno se ističe kao čovek izvanrednih ličnih i profesionalnih kvaliteta koji je kao hemičar široko doprineo razvoju farmacije ne samo kao profesor i prvi upravnik Instituta za toksikološku hemiju, već i prodekan i dekan Farmaceutskog fakultetat, kao i član brojnih hemijskih i farmaceutskih udruženja gde je ostavio zavidan trag. Bio je potpredsednik a potom i generalni sekretar Saveza farmaceutskih udruženja Jugoslavije i dao značajan doprinos razvoju struke i saradnji fakulteta i prakse, tj. farmaceutskih udruženja.

 

Izložba ima za cilj da predstavljajući izuzetan lik i značajno delo prof. Momčila Mokranjca podseti najširu publiku da porodica Mokranjac nije iznedrila samo velikane u muzici, već i u farmaciji i toksikologiji.

 

 

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor