Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lekoviti karavan farmaceuta

U hotelu Sunce u Sokobanji  od 7. do 9. jula u organizaciji Udruženja farmaceuta Nišavsko-pirotskog regiona, sekcije za lekovito bilje i fitoterapiju i sekcije za apotekarsku delatnost Saveza farmaceutskih udruženja Srbje održan je „Biljober farmaceuta 2023“.

 

Prvi radni dan tematski je bio rezervisan za predavanja o etarskim uljima, dok je u večernjim satima održana radionica sponzora i koktel. Kolege učesnici ovogodišnjeg „Biljobera“ imali su priliku da saznaju da li postoji geografsko poreklo etarskih ulja, kakav je njihov kvalitet, da li mogu da se pirmenjuju kod respiratornih infekcija i koliko je bezbedna primena ovih preparata u lečenju pacijenata.

Kontinuirana edukacija drugog dana bila je objedinjena tematskim panelima „Biljni dodaci ishrani: kome, kada i zašto?“ , a u  foajeu hotela bila je organizovana izložba lekovitog bilja. Kroz niz predavanja i interakitvni rad, prisutnim gostima je prezentovana složena problematika i zakonska regulativa u ovoj oblasti.

 

 U apotekama je, posebno u ovom periodu, velika potražnja za preparatima koji sprečavaju gojaznost, pa je primena etarskih ulja u tretiranju gojaznosti, bila aktuelna i zanimljiva tema za prisutne slušaoce.

 

Među sedamdesetak gostiju bilo je kolega iz apotekarskog sektora, predstavnika akademije, proizvođača lekova, ali i zaljubljenika u lekovito bilje.

 

Završni dan skupa bio je rezervisan za obilazak okoline u prisustvu iskusnih botaničara, koji su nam na licu mesta prezentovali karakteristike i osobine pojedinih biljnih vrsta, podsetivši nas na egzotičnu paletu i bogatstvo samoniklih lekovitih biljnih vrsta Srbije. Prezentacije edukativnih sadržaja i  druženje u prirodi pomogli su naši dragi sponzori kompanije Galena Lab, Institut “Dr Josif Pančić”, Promontis, Adonis, Esi, Rulek i Esensa. 

 

Pohod farmaceutskog karavana u brendiranim majicama i sa slamnatim šeširima bio je prepoznatliv i vizuelno ovekovečen, kretali smo se kroz živopisnu prirodu i predivne predele, a oni najhrabriji i nauporniji su se popeli na najviši deo Sokograda.

Okupljanje smo završili uz etno ručak u dubokom hladu Lepterije, dok su muzičari pružili nezaboravan štimung čitavom događaju. Nije propuštena prilika ni da se povede kolo između stoletnih stabala. Pored lekovitog bilja u herbarujum dragih uspomena dodajemo divno druženje, nova poznanstava i razmenu iskustava.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Održan III kurs Pregled terapije

Kurs veština “Pregled terapije”

Treći termin edukacije “Pregled terapije” održan je 15. maja 2024. godine na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu u organizaciji Sekcije za Farmaceutsku zdravstvenu zaštitu i Farmaceutske

Read More »