Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Prof.dr Aneta Perić – Profesor koji voli apoteku

Kako ste se odlučili da studirate farmaciju?

 

Odrastajući u porodici lekara, pomislili biste da ću i ja krenuti istim putem, zar ne? Iako sam se u četvrtom razredu gimnazije dvoumila oko toga šta bi mogao da bude moj budući poziv, znala sam da ću studirati fakultet na kome je jedan od glavnih predmeta hemija. Svoju ljubav prema ovom predmetu dugujem divnom profesoru Miliji Jovanoviću iz Osme beogradske gimnazije koji je mnogim generacijama preneo znanje iz ovog predmeta, što se kasnije ispostavilo veoma značajnim za moj dalji nastavak školovanja. Nekako se tada sklopilo pa je moj izbor ipak bila farmacija, koja u tom trenutku nije bila perspektivno zanimanje, jer farmaceut u Srbiji postaje traženo zanimanje tek sa otvaranjem prvih privatnih apoteka.

 

Kako se razvijala vaša karijera farmaceuta?

 

Kao diplomac Farmaceutskog fakulteta u Beogradu (opšti smer), imala sam vrlo malo znanja šta je uloga farmaceuta u proizvodnom pogonu, ali sam iskoristila priliku da mi prvo radno mesto farmaceuta bude u proizvodnji tada vrlo jakog „Srboleka“, čiji se portfolio sastojao od lekova koji su bili masovno korišćeni i nisu imali terapijskih paralela na našem tržištu. Zahvaljujući kolegama koji su mi pružili dragocenu pomoć i podršku, uspela sam da se snađem u novom okruženju. Možda je farmaceutska tehnologija bila „prva ljubav“ ali je farmakoterapija svakako moje trajno profesionalno usmerenje.

 

 Želela sam da se usavršavam, da specijaliziram i zbog toga sam konkurisala za novi posao u Vojnomedicinskoj akademiji. Tadašnji načelnik Instituta za farmaciju pukovnik prof. dr Živorad Nidžović u meni je prepoznao specijalistu farmakoinformatike (danas farmakoterapije, prim.autora) i ta odluka je bila presudna u mojoj karijeri. Iz ove perspektive, nakon 20 godina rada u apoteci, sigurna sam da je farmakoterapija bila specijalizacija po mojoj meri.

 

U trenutku formiranja Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, kada sam već magistrirala, izabrana sam za asistenta na predmetu Farmakologija. Ta jedinstvena prilika mi je omogućila i karijeru na fakultetu, što je posebno značajan segment moga rada jer upotpunjuje želju da se usavršavam, da stalno učim i nadograđujem svoje znanje, a da istovrmeno to znanje delim sa mladim ljudima, kadetima Medicinskog fakulteta VMA Unvierziteta odbrane. I tako, apoteka i fakultet zajedno već skoro 15 godina.

 

Na šta ste posebno ponosni u Vašem radu?

 

Ponosna sam što uporedo radim u struci, kao farmaceut u apoteci, i kao predavač na fakultetu gde sam prošla sva zvanja od asistenta do vanrednog profesora. Posebna satisfakcija je nagrada koju sam nedavno osvojila na međunarodnom konkursu Medis International Awards, u oblasti farmacije, za originalni naučni rad. Ovaj rad je rezultat timske saradnje sa izuzetnom grupom lekara i farmaceuta, uključujući epidemiologa, infektologa, mikrobiologa, kliničkog farmakologa i više bolničkih farmaceuta i dokaz da, kada svako da doprinos iz svoje oblasti, možemo zajedno postići zavidan uspeh.

 

Šta biste poručili mladim kolegama na početku karijere?

 

U našoj zemlji najveći broj kolega počinje rad u apoteci i neophodno je da budu svesni svoje lične i profesionalne odgovornosti, jer su najdostupniji od svih zdravstvenih radnika. U apoteku se dolazi bez zakazivanja, a sa velikim poverenjem koje je ponos naše struke. To poverenje se stiče i gradi godinama i na kraju, verujem da se svaki trud i rad isplati. Tome učim i svoju decu, a to uvek ističem i u radu sa mladim kolegama.

 

Da sa sadašnjim iskustvom treba da započnete karijeru, šta biste promenili?

 

Iskreno, ne bih ništa menjala, zato što sam stvorila jedinstvenu karijeru gde uporedo radim i u struci kao farmaceut, a i kao predavač na fakultetu sa budućim lekarima. Zaista, vrlo sam zadovljna onim što sam postigla u svojoj karijeri, a posebno što i dalje radim ono što volim.

 

Da li imate neke skrivene talente i hobije u kojima uživate u slobodno vreme?

 

Volim da putujem i upoznajem nove zemlje i gradove. Da bi magija koju donose putovanja trajala što je duže moguće, kada se vratim sa puta, obavezno čitam o onome što sam obišla jer čitanje je oduvek bila moja omiljena zabava. A da li imam talenat za pisanje romana, pokazaće vreme, ako uspem da završim ono što sam započela.

 

 

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor