Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lekoviti karavan farmaceuta

U hotelu Sunce u Sokobanji  od 7. do 9. jula u organizaciji Udruženja farmaceuta Nišavsko-pirotskog regiona, sekcije za lekovito bilje i fitoterapiju i sekcije za apotekarsku delatnost Saveza farmaceutskih udruženja Srbje održan je „Biljober farmaceuta 2023“.

 

Prvi radni dan tematski je bio rezervisan za predavanja o etarskim uljima, dok je u večernjim satima održana radionica sponzora i koktel. Kolege učesnici ovogodišnjeg „Biljobera“ imali su priliku da saznaju da li postoji geografsko poreklo etarskih ulja, kakav je njihov kvalitet, da li mogu da se pirmenjuju kod respiratornih infekcija i koliko je bezbedna primena ovih preparata u lečenju pacijenata.

Kontinuirana edukacija drugog dana bila je objedinjena tematskim panelima „Biljni dodaci ishrani: kome, kada i zašto?“ , a u  foajeu hotela bila je organizovana izložba lekovitog bilja. Kroz niz predavanja i interakitvni rad, prisutnim gostima je prezentovana složena problematika i zakonska regulativa u ovoj oblasti.

 

 U apotekama je, posebno u ovom periodu, velika potražnja za preparatima koji sprečavaju gojaznost, pa je primena etarskih ulja u tretiranju gojaznosti, bila aktuelna i zanimljiva tema za prisutne slušaoce.

 

Među sedamdesetak gostiju bilo je kolega iz apotekarskog sektora, predstavnika akademije, proizvođača lekova, ali i zaljubljenika u lekovito bilje.

 

Završni dan skupa bio je rezervisan za obilazak okoline u prisustvu iskusnih botaničara, koji su nam na licu mesta prezentovali karakteristike i osobine pojedinih biljnih vrsta, podsetivši nas na egzotičnu paletu i bogatstvo samoniklih lekovitih biljnih vrsta Srbije. Prezentacije edukativnih sadržaja i  druženje u prirodi pomogli su naši dragi sponzori kompanije Galena Lab, Institut “Dr Josif Pančić”, Promontis, Adonis, Esi, Rulek i Esensa. 

 

Pohod farmaceutskog karavana u brendiranim majicama i sa slamnatim šeširima bio je prepoznatliv i vizuelno ovekovečen, kretali smo se kroz živopisnu prirodu i predivne predele, a oni najhrabriji i nauporniji su se popeli na najviši deo Sokograda.

Okupljanje smo završili uz etno ručak u dubokom hladu Lepterije, dok su muzičari pružili nezaboravan štimung čitavom događaju. Nije propuštena prilika ni da se povede kolo između stoletnih stabala. Pored lekovitog bilja u herbarujum dragih uspomena dodajemo divno druženje, nova poznanstava i razmenu iskustava.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor