Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mr ph spec. Ivana Cakić Kukar: Farmaceutski poziv – moja priča

Od prvog dana rada “Kukareve apoteke”, koja postoji više od 30 godina, Ivana Cakić Kukar se trudila da pacijentima bude “odabrani farmaceut” i da poziv farmaceuta izdigne iznad nivoa “trgovinske radnje”. Kako se razvijala njena karijera i koje poruke želi da prenese mladim kolegama pročitajte u njenom autorskom tekstu.

 

Odrasla sam uz oca farmaceuta, i od trenutka kada sam imala saznanja o sebi, znala sam da ću biti farmaceut. Otac mi je bio zvezda vodilja kroz život, te sam uvek stremila da ga dostignem u svim njegovim veštinama.

 

Moj otac, Božidar Đorđević Kukar, farmaceut, privrednik, stvaralac, vizionar, stvorio je fabriku lekova ‘’ZDRAVLJE’’. Svako popodne mimo svog radnog vremena odlazio je i obilazio pogone fabrike, a ja sam mu uvek bila u pratnji. Tako i tada sam se zaista vrlo rano susrela sa lepotama farmaceutskog poziva.

 

Posle završene gimnazije nije bilo dileme koji fakultet upisati i za šta se opredeliti. Nakon završene prve godine studija bila sam sigurna da sam odabrala pravi poziv za sebe.

 

Za vreme studija i nakon završenog fakulteta, iskreno, apoteka me nije mnogo privlačila, ali sam završila staž, položila državni ispit i vrlo brzo otišla na specijalizaciju iz toksikološke hemije. Nakon završene specijalizacije počelo je otvaranje privatnih apoteka, odmah sam izvršila veliki pritisak  na svog oca i zajedno smo otvorili ‘’KUKAREVU APOTEKU’’ 20-og avgusta 1991. godine. Bilo je zadovoljstvo raditi u njoj i imati za šefa svog oca, od koga sam i usvojila osnovne veštine struke. Nažalost, kratko smo radili zajedno, a posle očeve smrti nastavila sam sama.

Od prvog dana rada apoteke cilj mi je bio da budem ‘’kompletna’’ apoteka, što je podrazumevalo da pored specijaliteta izrađujem i magistralne preparate. Uspela sam u tome, tako da se danas (posle 31 godine rada) po tome razlikujem od ostalih apoteka u mom gradu. Trudim se da pacijentima budem odabrani farmaceut, baš kao što imaju odabranog lekara. Vrlo sam strpljiva, puna razumevanja, poznajem čitave porodice svojih pacijenata i trudim se da im uvek budem dostupna i pomognem. Cilj mi je da struku držim na visokom, profesionalnom nivou u skladu sa dobrom apotekarskom praksom, da poziv farmaceuta i rad u apoteci izdignem iznad nivoa obične trgovinske radnje.

 

Studije farmacije su zahtevne i teške, te mladim kolegama savetujem da naučeno na fakultetu primene u praksi, da se iskreno i pošteno odnose prema svom pozivu i pacijentima, što će vremenom dovesti do poverenja pacijenata i velikog ličnog zadovoljstva.

Moj otac je uspeo da mi prenese ljubav i lepotu farmaceutskog poziva, na moje zadovoljstvo i ja sam uspela da to isto prenesem svojoj deci, tako da moja apoteka ima budućnost.

 

I danas jako volim rad u apoteci, ispunjuje me i pruža ogromnu sreću.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Kampanja think health think pharmacy

FIP kampanja Think Health Think Pharmacy

Međunarodna federacija farmaceuta (FIP) pokrenula je kampanju #ThinkHealthThinkPharmacy sa ciljem podizanja svesti o apotekama kao mestu pružanja primarne zdravstvene zaštite!  Uprkos brojnim naporima u apotekarskoj

Read More »

Biljober – 6. i 7. jula u Sokobanji

Drage koleginice i kolege,   Udruženje farmaceuta Nišavsko-pirotskog regiona, Sekcija za lekovite biljke i fitoterapiju i Sekcija za apotekarsku delatnost Saveza farmaceutskih udruženja Srbije pozivaju

Read More »