Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Izveštaj sa 45. ISHP Kongresa

Tema kongresa:

„HEALTH, BEAUTY AND WELL-BEING IN THE HISTORY OF PHARMACY” („Zdravlje, lepota i blagostanje u istoriji farmacije”)

7.09.2022. − 10.09.2022. godine

Milano, Italija

 

U velelepnom drevnom zdanju Univerziteta u Milanu, poznatom kao Ka’ Granda (Ca’ Granda), organizovan je 45. Međunarodni kongres istorije farmacije od 7. do 10. septembra 2022. godine.


Kako je jedan od primarnih ciljeva Svetske zdravstvene organizacije „postizanje najvišeg mogućeg nivoa zdravlja”, definisanog kao „stanje ukupnog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti ili slabosti”, predložena tema ovogodišnjeg kongres bila je „Zdravlje, lepota i blagostanje u istoriji farmacije”.


U svom pozdravom govoru Anđelo Bekareli (Angelo Beccarelli), predsednik naučnog i organizacionog odbora Kongresa uputio je prisutne na povezanost ovogodišnje teme Kongresa sa gradom domaćinom, Milanom.


Ovom prilikom, učesnici su se upoznali sa prvom zvaničnom gradskom knjigom pod nazivom „Prospektus farmaceutikus” G.O. Kastiljioni („Prospectus Pharmaceuticus” G.O. Castiglioni: Milano 1668. godine) koja je imala funkciju farmakopeje u tom gradu. Ovaj zvaničan propis imao je i posebno poglavlje posvećeno dermokozmetičkim preparatima, jer je želja gradskih sanitetskih vlasti bila da se regulišu najčešće korišćeni preparati koje su smatrali nebezbednim i sa mogućim neželjenim efektima. Kako su apotekari jedini zdravstveni profesionalci koji poseduju specifična znanja i rigoroznu kontrolu, apoteke su bile najprikladnije mesto za pripremu kozmetičkih preparata. Poglavlja u ovoj „službenoj knjizi” učinila su kozmetičke preparate važnim i uporedivim sa lekovima. Otuda bliska veza između kozmetike i farmacije.  

 

45. Međunarodni kongres, kao najznačajniji međunarodni naučni događaj u ovoj oblasti, okupio je oko 200 farmaceuta i istoričara iz 24 zemlje sveta. Učesnici kongresa bili su u prilici da čuju 5 plenarnih predavanja, 73 usmena saopštenja i da pogledaju 28 poster prezentacija. Tri paralelne sesije obilovale su raznovrsnim temama o higijeni, lepoti, kozmetici, parfemima i drugim zanimljivim temama iz istorije farmacije tokom dvodnevnog programa.

 

Predstavnici Sekcije za istoriju farmacije Saveza farmaceutskih udruženja Srbije predstavili su jedno usmeno saopštenje autora Milice Mirić i Jelene Manojlović pod naslovom „Knowledge in the Service of Beauty: Historical Experience of Serbian Pharmacist” i četiri poster prezentacije:

 

  1. Jelena Manojlović, Milica Mirić: The Life Journey of the Antonioli Family from Salo to Budva;
  2. Dr Arsić Jasmina, Dr Krajnović Dušanka: The Idea of Public Health: The Control of Poison Trade in Drugstores in Serbia From the End of the 19th Century Until the 1940s;
  3. Dušanka Krajnović, Jasmina Arsić, Mirjana Marković: The Pharmacy Sector in the Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes at the Beginning of the Third Decade of the 20th Century;
  4. Dušanka Krajnović, Jelena Matić: The Recipe Book of Wilhelm Draskoci − a Pharmacist from Svilajnac.

Na specijalnom takmičenju mladih istraživača „Pjer Paolo Danijele” („Pier Paolo Daniele Competition”) koju su italijanske kolege organizovale po prvi put kao međunarodno takmičenje, učestvovalo je deset mladih istraživača, a naš kolega Nemanja Đorđević osvojio je treće mesto sa radom „Jovan Tucakov: tenor au service de la sante publique”.

 

Na Kongresu su, shodno tradiciji, po 35. put za redom učestvovali i članovi Međunarodne akademije za istoriju farmacije, i u svojoj 70 godina dugoj istoriji ove Akademije održali su radni sastanak i ceremonijalni deo prijema sedam novih članova.

Od 2007. godine u okviru ove Akademije izabrana je kao predstavnik Srbije prof. dr Krajnović, kao jedini do sada izabrani član iz naše zemlje. Naučni deo Kongresa pratili su i društveni sadržaji, sa dodelom većeg broja međunarodnih nagrada za poseban naučni doprinos na polju istorije farmacije. U okviru radnog dela Kongresa održano je nekoliko sastanaka i generalna skupština Društva. Naš predstavnik u radu Proširenog izvršnog odbora Međunarodnog udruženja za istoriju farmacije bila je dr Jasmina Arsić, a prof. dr Krajnović je učestvovala, kao generalni sekretar Udruženja, u radu Izvršnog odbora Društva i pripremi Generalne skupštine. Ona je reizabrana za generalnog sekretara Međunarodnog društva za istoriju farmacije za naredni dvogodišnji period 2023/2024 godinu.


Na zatvaranju ovogodišnjeg Kongresa, predstavljena je Srbija kao buduća zemlja domaćin 46. Međunarodnog kongresa istorije farmacije, koji će se održati prve nedelje septembra 2024. godine u Beogradu. Ovo predstavljanje, praćeno video projekcijom o Beogradu, pobudilo je veliko interesovanje prisutnih.

 

 I na kraju, 45. Međunarodni kongres pružio je priliku svim učesnicima da obogate svoja znanja, i izgrade ili ojačaju značajne veze sa istoričarima farmacije iz celog sveta.  


Prof. dr Dušanka Krajnović 

Dipl. farm. spec. Arsić Jasmina


Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor