Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Prof. dr Dušanka Krajnović dobitnica srebrne medalje ,,Prof. dr Alexandru Ionescu-Matiu” Rumunskog društva za istoriju farmacije

Čast nam je i zadovoljstvo da Vas obavestimo da je prof. dr Dušanka Krajnović sa Katedre za socijalnu farmaciju i farmaceutsko zakonodavstvo Univerziteta u Beogradu, dobitnica nagrade ,,Prof. dr Alexandru Ionescu-Matiu“, koju dodeljuje Rumunsko društvo za istoriju farmacije, čime je postala i počasni član ovog društva. Prof. Krajnović dobitnica je srebrne medalje ,,Prof. dr Alexandru Ionescu-Matiu“,koja joj je uručena na nedavno završenom 8. Kongresu farmaceuta Srbije u okviru sesije Kongresa održane 13.10.2022:„Pogled u prošlost: doprinos farmacije razvoju zdravstvene edukacije i očuvanju zdravlja“.


Ova medalja ima dvostruku vrednost i dodeljuje se:


-u čast ličnosti prof. dr Alexandru Ionescu-Matiu, nastavnom osoblju Farmaceutskog fakulteta u Bukureštu i Jašiju, a od 1934. godine dodeljuje se za posebne zasluge u naučnim istraživanjima na polju originalnih metoda analitičke hemije, biohemije i toksikologije.


– od 1993. godine,u formi zlatne, srebrne i bronzane medalje, za izuzetan naučni doprinos na polju istorije farmacije u Rumuniji, kao i počasnim članovima iz inostranstva za poseban doprinos u međunarodnoj saradnji i povezivanju.


Profesor Alexandru Ionescu-Matiu bio je član Društva za istoriju medicine i farmacije u Rumuniji, i ostavio je u nasleđe svoj Esej o istoriji farmacije, rukopis od skoro 1000 strana.


Prve dodeljene medalje ,,Prof. dr AlexandruIonescu-Matiu“, povodom 31. Kongresa u Hajdelbergu, upućene su prvim počasnim članovima društva, strancima: prof. dr Antonio Corvi (Piacenza, Italija), dr Wittop Köning (Amsterdam, Holandija), dr Pierre Julien (1921-2007) (Francuska), prof. dr Karoly Zalai (Mađarska), dr Ovidius Maior (Rumun poreklom, Nemačka), prof. dr W.D. Müller-Jahncke (Heidelberg, Nemačka), prof. dr Ingve Torud (Oslo, Norveška), prof. dr François Ledermann (Bern, Švajcarska), dr Ramon Jordi Gonzales (Barselona, Španija), dr Jadwiga Brzezynska (Poljska), prof. dr Gabriel Ratz.


Od 13.oktobra 2022. godine, počasnim članovima društva pridružuje se prof. dr Dušanka Krajnović, kojoj ovom prilikom čestitamo u ime svih članova Sekcije za istoriju farmacije Saveza farmaceutskih udruženja Srbije.


Spec. farm Jasmina Arsić

Član Predsedništva Sekcije za istoriju farmacije SFUS

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor