Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Aleksandra Glavaški-Joksimović – Doktor nauka sa internacionalnom karijerom u Americi, Švedskoj, Japanu….

Posle studija farmacije, doktorirala je na “Iowa State University” iz oblasti neuroendokrinologije. Nastavila je sa istraživačkim radom u Stokholmu i Čikagu, radila kao profesor na “Northwestern University” i “Medical College of Wisconsin”, a sada je rešila da se vrati “farmaceutkim korenima” i po dobijanju licence planira da učestvuje u kliničkim ispitivanjima lekova!

 

Kako ste odlučili da studirate farmaciju?

Još u srednjoj školi sam pokazala veliko interesovanje za prirodne nauke, naročito za biologiju i hemiju. Uz podršku mojih profesora iz XI beogradske gimnazije učestvovala sam i na različitim takmičenjima iz biologije i matematike. Upis na Farmaceutski fakultet je usledio kao rezultat mojih sklonosti ka prirodnim naukama i interesovanju da ih primenim u oblasti medicine i farmacije. Moj otac, koji je bio veterinar i inženjer agronomije, je imao veliki uticaj u mojoj konačnoj odluci da postanem farmaceut.

 

Kako se razvijala Vaša karijera?

Studije farmacije su mi bile izuzetno zanimljive ali su moju pažnju i dalje privlačili biološki predmeti kao što su imunologija, fiziologija, patofiziologija i farmakologija. Zbog toga sam nakon diplomiranja odlučila da nastavim svoje obrazovanje u oblasti bioloških nauka i zaposlila sam se kao asistent na Zavodu za fiziologiju, Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Pored rada sa studentima sam učestvovala i u istraživačkom radu pod mentorstvom dr Bosiljke Plećaš sa Farmaceutskog fakulteta i dr  Vukosave Davidović sa Biološkog fakulteta. Znanje i iskustvo stečeno na osnovnim i magistarskim studijama su mi omogućili da dobijem stipendiju za doktorske studije na Departmanu za Biomedicinske nauke na “Iowa State University”. Veliku podršku da nastavim školovanje u Americi mi je pružila moja starija sestra koja je u to vreme već bila dobila zvanje doktora nauka u oblasti elektrotehnike na “California Institute of Technology” u Pasadeni. Na “Iowa State University” sam radila doktorsku tezu iz oblasti neuroendokrinologije pod mentorstvom dr Srdije Jeftinije i dr Lloyd Anderson-a koji su mi umnogome pomogli da se adaptiram na multikulturnu sredinu i način studiranja i rada u Americi koji se dosta razlikuje od onog u Srbiji. Pored toga naučili su me i brojnim eksperimentalnim metodama i znatno unapredili moje teoretsko i praktično znanje. Nakon sticanja zvanja doktora nauka sam odlučila da nastavim sa istraživačkim radom. Terapeutski potencijal matičnih ćelija me je veoma zaintrigirao i to je bio osnovni predmet mojih istraživanja tokom postdoktorskih studija na “Karolinska Institute” u Stokholmu i “Northwestern University” u Čikagu.

 

Kasnije, dok sam radila kao profesor na “Northwestern University” u Čikagu i “Medical College of Wisconsin” u Milvokiju nastavila sam sa sličnim ispitivanjima. Tada smo moji naučni saradnici i ja ispitivali potencijal matičnih ćelija mezenhima da regenerišu oštećeno nervno tkivo i njihovu moguću upotrebu u terapiji Parkinsonove bolesti i traumatskih povreda mozga. Na osnovu istraživanja širom sveta, evidentno je da će se u budućnosti lečenje mnogih bolesti bazirati na upotrebi matičnih ćelija, ali isto tako mislim da ima još mnogo toga da naučimo o ovim ćelijama pre nego što budemo mogli da rutinski koristimo ove metode u praksi.

U nekoliko poslednjih godina moja karijera je zadobila drugačiji tok. Rešila sam da se vratim svojim farmaceutskim korenima i trenutno radim na dobijanju licence koja će mi omogućiti da radim kao farmaceut u Americi. Volela bih da nakon dobijanja licence, učestvujem u kliničkim ispitivanjima lekova i na taj način objedinim moje akademsko iskustvo i znanje iz farmacije.

 

Na šta ste posebno ponosni u Vašem radu?

Ponosna sam pre svega na to što su rezultati istraživanja u kojima sam učestvovala objavljeni u renomiranim naučnim časopisima i prezentovani na brojnim međunarodnim naučnim skupovima i da sam time ostavila svoj trag na razvoj bioloških nauka u medicini i farmaciji. Imala sam izuzetnu priliku da radim u laboratorijama širom sveta, u Srbiji, Americi, Švedskoj i Japanu i na taj način steknem internacionalno iskustvo, a ujedno i prijatelje i saradnike u mnogim zemljama sveta. Kao svaki pedagog, izuzetno sam ponosna na to što sam tokom moje akademske karijere radila sa brojnim studentima na osnovnim i postdiplomskim studijama i imala priliku da deo svog znanja prenesem na njih i tako doprinesem razvoju njihovog obrazovanja i karijere.

 

Šta biste poručili mladim kolegama na početku karijere?

Mlađe kolege bih savetovala da se skoncentrišu na ono što najviše vole da rade i da će tako najverovatnije postići uspeh u karijeri. Pored toga savetovala bih ih da po završetku studija nastave da unapređuju svoje stručno znjanje i prate razvoj novih lekova i terapija. Na taj način će doprineti prevashodno svom usavršavanju, a ujedno će biti u mogućnosti da bolje obavljaju svoj posao i doprinesu razvoju i ugledu naše struke.

 

Da sa sadašnjim iskustvom treba da započnete karijeru, šta biste promenili?

Da ponovo započinjem karijeru mislim da bi ponovo izabrala da se bavim naučno-istraživačkim radom. Možda bih jedino izabrala da radim na istraživanjima pri farmaceutskoj industriji koja raspolaže ogromnim resursima i istraživanja imaju veću mogućnost za kliničku upotrebu.

 

Kako uklapate privatne i poslovne obaveze?

Dosta sam zauzeta ali se trudim da koliko je to moguće uskladim privatne i poslovne obaveze. U tome mi mnogo pomaže i pruža podršku moj suprug koji je takođe doktor nauka i koji se bavi sličnim poslom. Tokom radne nedelje smo naša ćerka i sin i mi veoma zauzeti, ali se trudimo da vikendom provedemo što je moguće više vremena zajedno. Tada obično razgovaramo o različitim temama, zajedno kuvamo, gledamo filmove, ili idemo u šetnju.

 

Da li imate neke skrivene talente i hobije u kojima uživate u slobodno vreme?

U osnovnoj i srednjoj školi sam pohađala likovnu sekciju i aktivno se bavila keramikom i vajanjem. U jednom periodu sam čak razmišljala i da upišem Fakultet primenjenih umetnosti. Nažalost, vremenom sam zapustila taj talenat i samo ponekad u slobodnom vremenu crtam sa decom.

 

Nadam se da ću bar u penziji imati više vremena da se posvetim svojoj ljubavi prema umetnosti. Trenutno, kada mi obaveze dozvole volim da pogledam dobar film ili da odem na klizanje sa ćerkom. Volim i da putujem i upoznajem druge zemlje i njihovu istoriju i kulturu. Do sad sam posetila mnoge države u Evropi i severnoj Americi. Nažalost, u poslednje dve godine putovanje je otežano zbog pandemije, ali se iskreno nadam da ću u budućnosti imati prilke da ponovo putujem i posetim i zemlje u Aziji i Južnoj Americi.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Kampanja think health think pharmacy

FIP kampanja Think Health Think Pharmacy

Međunarodna federacija farmaceuta (FIP) pokrenula je kampanju #ThinkHealthThinkPharmacy sa ciljem podizanja svesti o apotekama kao mestu pružanja primarne zdravstvene zaštite!  Uprkos brojnim naporima u apotekarskoj

Read More »

Biljober – 6. i 7. jula u Sokobanji

Drage koleginice i kolege,   Udruženje farmaceuta Nišavsko-pirotskog regiona, Sekcija za lekovite biljke i fitoterapiju i Sekcija za apotekarsku delatnost Saveza farmaceutskih udruženja Srbije pozivaju

Read More »