Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Održana edukacija u Novom Sadu u okviru Projekta “Apoteka – prijatelj zdravog potomstva”  

Učesnici KE u Novom Sadu u okviru projekta "Apoteka prijatelj zdravog potomstva

Četvrta edukacija u sklopu akreditovanih kurseva kontinuirane edukacije u okviru projektnih aktivnosti u Srbiji održana je 22.04.2024. u Novom Sadu, u hotelu Prezident.  

 

Tokom celodnevne edukacije održana su dva seminara “Samolečenje tokom trudnoće – mogućnosti i ograničenja” i “Optimalna terapija najčešćih bolesti u periodu trudnoće i dojenja”.  U edukaciji su učestvovali farmaceuti iz Apatina, Bajmoka, Bačke Palanke, Bačke Topole, Bačkog Petrovog Sela, Đurđeva, Novog Sada, Petrovaradina, Pivnice, Sombora, Subotice, Šapca, Zrenjanina i Žablja. Svi učesnici edukacije su dobili komplet promotivnog materijala – nalepnicu za apoteku kojom označavaju da se u toj apoteci mogu dobiti dodatni saveti za trudnice i dojilje; po 20 letaka za dojilje i 20 letaka za trudnice.

 

Farmaceuti su unapredili znanja i veštine u oblasti pružanja farmaceutske zdravstvene zaštite trudnicama i dojiljama, sa fokusom na sledeća stanja i bolesti: mučnina, povraćanje, konstipacija, bol, prehlada, kašalj, alergije, epilepsija, depresija, primena antibiotika (što je često kod dojilja u slučaju mastitisa, infekcije porođajne rane itd.), hipertenzija, dijabetes i astma. Takođe, farmaceuti su informisani o novim sadržajima u vezi sa projektom na sajtu SFUS-a www.sfus.rs, gde imaju pristup web aplikaciji za pretragu lekova sa informacijama o bezbednosti primene tokom dojenja, kao i pristup web obrascima za farmaceuta, trudnice i dojilje, čijim popunjavanjem će se i dokumentovati pružanje usluge savetovanja farmaceuta u toku i nakon završetka projekta.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor