Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Aleksandar Nikolić – Farmaceut koji je razvijao karijeru u Engleskoj, Srbiji, Češkoj i Švajcarskoj!

Bogato radno iskustvo iz Srbije i inostranstva, farmaceuta Aleksandra Nikolića,  je naučilo da se ne treba plašiti mogućih grešaka i da treba preuzeti rizik. “Kada god sam krenuo rizičnim ili manje poznatim putem, ishod je bio pozitivan. Ukoliko je to moguće, dobro je steći iskustvo u inostranstvu i biti izložen multikulturalnim sredinama i visoko kompetitivnim uslovima. Nije sramota reći “ne znam” ili “ne umem”!

 

 

Kako ste odlučili da studirate  farmaciju?

Voleo bih da mogu da kažem da je to bila duboko promišljena odluka, ali nije. Završio sam prirodno-matematički smer gimnazije, imao sam mnogo interesovanja, ali više u oblasti informacionih tehnologija i ekonomije. Najverovatnije je bilo presudno to što mi je majka farmaceut sa uspešnom karijerom, a u gimnaziji su mi dobro išle matematika i biologija. Već na početku studiranja sam shvatio da su mi interesovanja daleko šira, pa sam više puta razmišljao da li ima smisla da nastavim da studiram farmaciju ili bi bilo bolje da krenem drugim putem, dok sam još na početku. Predmeti koji su mi zaista bili interesantni, kao što su farmakologija i klinička farmacija, su se pohađali u kasnijim godinama ili uopšte nisu bili deo programa studija. Već tada sam shvatio da želim da radim u farmaceutskoj industriji, gde bih mogao da spojim interesovanje za ekonomiju/finansije i farmaciju. 

 

 

Kako se razvijala Vaša karijera farmaceuta?

Pri kraju studija, upisao sam jednogodišnji program Beogradske Otvorene Škole u Beogradu sa fokusom na multidisciplinarne studije društvenih i humanističkih nauka, uključujući tržišnu privredu. Ovaj program me je dodatno motivisao, zbog čega sam nakon završetka programa, aplicirao na novoformirani program Univerziteta u Kembridžu – biotehnologiju i MBA –  M.Phil. in Bioscience Enterprise, koji je pokrivao sva moja interesovanja. Taj program je bio začetak moje buduće karijere. Utisak koji sam stekao u Engleskoj je da sam na fakultetu u Beogradu dobio dobru naučnu osnovu, ali da nam nedostaje konkretna praksa. Kolege, naročito iz zapadnih zemalja, do svojih ranih dvadesetih godina imaju već nekoliko godina radnog iskustva, kroz studije i rad u farmaceutskim/biotehnološkim kompanijama i investicionim fondovima. Na moju sreću, program je bio fokusiran na praksu i učenje kroz rad, čime sam uspeo da nadoknadim manjak u iskustvu. Već nakon nekoliko meseci, dobili smo zadatak da uradimo konsultantski projekat za lokalnu firmu u jugoistočnoj Engleskoj, koji je uticao na strateške odluke o budućnosti firme. Za tih nekoliko meseci sam mnogo naučio, rešavajući konkretne probleme i učeći od iskusnijih kolega. Nakon završenih studija, nastavio sam da radim sa biotehnološkim kompanijama u Kembridžu, naročito u oblasti menadžmenta akvizicija. Nakon nekoliko godina u Engleskoj, nastavio sam karijeru u farmaceutskoj industriji u Srbiji, Češkoj i najduže u Švajcarskoj, u centralama više globalnih farmaceutskih kompanija, kroz pozicije direktora razvoja poslovanja, portfolio menadžmenta i strategije.

 


Na šta ste posebno ponosni u Vašem radu? 

Najviše sam ponosan na to što sam birao svoj put i nisam pravio kompromise. Vrlo rano u svojoj karijeri sam došao na pozicije koje nose veliku odgovnost i verujem da sam se sa tim dobro nosio, a često i menjao način razmišljanja i put kojim su kompanije za koje sam radio išle u svom planiranju investicija i budućnosti. Drago mi je i što sam uspeo da prenesem svoje znanje i iskustvo i pomognem u razvoju karijera svojih kolega i koleginica. 

 

 

Šta biste poručili mladim kolegama na početku karijere?

Da se ne plaše da preuzmu rizik i mogućih grešaka. Upravo to je najbrži i najbolji način da mnogo nauče i da se nose sa izazovima koje donosi naša, ali i svaka druga industrija. Moje iskustvo do sada je bilo da, kada god sam krenuo rizičnim ili manje poznatim putem, ishod je bio pozitivan. Ukoliko je to moguće, dobro je steći iskustvo u inostranstvu i biti izložen multikuluralnim sredinama i visoko kompetitivnim uslovima. Nije sramota reći “ne znam” ili “ne umem”. 

 

 

Da sa sadašnjim iskustvom treba da započnete karijeru danas, šta biste promenili? 

Trudio bih se da ranije odem u inostranstvo da bih stekneo što više iskustva. Birao bih sistem obrazovanja sa fokusom na praksu. Inkorporirao bih IT/digital i finansije u svoje obrazovanje.

 

 

Da li imate neke skrivene talente i hobije u kojima uživate u slobodno vreme?

Obožavam vodu, plivanje i vaterpolo koji sam trenirao i volim da odigram i danas kada mi se pruzi prilika. Velika mi je želja da, bar deo svog života ili neki deo godine, provedem na moru. Uživam u dobrim podcastima na razne teme – uključujući istoriju, tehnologiju i markoekonomiju. Vodim svoj investicioni portfolio i trudim se da ostanem u toku i primenjujem savremene tehnologije u svakodnevnom zivotu (IT/Smart Home/Sustainability). 

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

27.mart Dan bolničke farmacije

Danas .prvi put, Evropska asocijacija bolničkih farmaceuta (EAHP) obeležava Dan bolničke farmacije zajedno sa svim zdravstvenim radnicima sa kojim bolnički farrmaceuti sarađuju kako bi unapredili

Read More »