Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sonja Stojiljković – Farmaceuta vidim kao jednog dostupnog učitelja o očuvanju zdravlja

“Koliko je važno pravilno izdavanje leka i edukacija pojedinca u apoteci, toliko važnom smatram i edukaciju populacije, dakle uticaj farmaceuta na javno zdravlje” – jedna je od poruka farmaceuta Sonje Stojiljković

 

Kako ste odlučili da studirate farmaciju?

To sam nekako znala još pre nego što sam upisala Gimnaziju. Oduvek su me privlačile prirodne nauke, naročito medicina, a kada sam upoznala hemiju u sedmom razredu definitivno sam i odlučila da će farmacija biti moj put.

 

Kako se razvijala Vaša karijera farmaceuta?

Po završetku fakulteta odlučila sam da stažiram, i apoteka je bila moja ljubav od prvog ulaska u nju. Uvek sam želela da svojim pacijentima dam najbolje od sebe, i zato sam upisala specijalističke akademske studije farmaceutske zdravstvene zaštite. Pokušala sam i neke druge poslove (u okviru ljudskih resursa, kao i kompletno upravljanje apotekom u sklopu porodičnog biznisa) ali se ubedljivo najlepše osećam za recepturom, u komunikaciji sa pacijentima. Tako da sam „presekla“ biznis i uživam u onome što mi najbolje ide – a to je posao farmaceuta. Paralelno sa radom u apoteci smatram da se farmaceut mora razvijati kroz ceo radni vek, tako da pratim inovacije u praksi i trudim se da uvek budem u toku šta se radi u svetu i kod nas. Već  7 godina sam deo  tima „Apotekarska praksa“. Autor i koautor sam mnogih stručnih tekstova, i aktivno učestvujem u projektima FKS, SFUS-a i Farmaceutskog fakulteta.

 

Na šta ste posebno ponosni u Vašem radu?

Koliko je važno pravilno izdavanje leka i edukacija pojedinca u apoteci, toliko važnom smatram i edukaciju populacije, dakle uticaj farmaceuta na javno zdravlje. Sa FKS smo pokrenuli jedan projekat koji se odnosi na edukaciju najmlađih, dece u vrtićima i školama. Tema je najpre bila šta je apoteka i ko su farmaceuti, a zatim zdrava ishrana. Na taj projekat sam posebno ponosna jer sam počela sa dva vrtića i jednom školom, a onda smo ideju podigli na nacionalni nivo i došli do nivoa gde je preko 200 farmaceuta iz cele zemlje sa oduševljenjem prihvatilo učešće i gde smo edukovali preko 12000 dece. Farmaceuta  vidim kao jednog dostupnog učitelja o očuvanju zdravlja.

 

Šta biste poručili mladim kolegama na početku karijere?

Poručila bih im da veruju u sebe, da se ne plaše da jasno iznesu svoje ideje i da uvek traže načine da se problem reši. Tako će manje ulaziti u konflikte i njihova razmišljanja će uvek biti proaktivna. Takva razmišljanja uvek budu primećena.

 

Da sa sadašnjim iskustvom treba da započnete karijeru danas, šta biste promenili?

Ne bih mnogo menjala. Sada sam potpuno sigurna da sam na pravom putu. Jedino bih možda bila psihički stabilnija I manje bih se nervirala I brinula oko nebitnih stvari. Ali to dolazi sa iskustvom.

 

Da li imate neke skrivene talente i hobije u kojima uživate u slobodno vreme?

Pre bih rekla da imam zaboravljeni hobi. Bavila sam se streljaštvom I to mi je odlično išlo, I na fakultetu sam bila deo sportskog društva, ali je kasnije nekako sve manje vremena bilo za to. Obzirom da sam majka troje dece (13, 11 I 5 godina), sada mi je hobi vožnja na treninge. Deca su odabrala druge sportove, ali možda se ja streljaštvu vratim u nekoj kasijoj, mirnijoj fazi života. U zdravom telu I zdrav duh!

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor