Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

“Movember” – “brkati” mesec posvećen muškom zdravlju – Besplatna edukacija za farmaceute

Kada je poslednji put vaš otac, brat, muž, sin otišao na preventivni pregled?


U svetu se već osamnaest godina obeležava “Movember” – novembar bez brijanja. Reč je o inicijativi, pokrenutoj u Australiji, čiji je cilj podizanje svesti o prevenciji raka kod muškaraca – raka prostate i testisa.


Podstaknite vaše očeve, prijatelje, partnere na samopregled i odlazak kod lekara!


Šta je “Movember”?

Pokret “Movember” je nastao kada su dvojica prijatelja, u šali, osmislili opkladu da će vratiti trend brkova u modu. Tada su uspeli da ubede 30 muškaraca da se mesec dana ne briju i da, tokom tog perioda, održavaju brkove i bradu. U međuvremenu su odlučili da ovaj “izazov” iskoriste kao kampanju o prevenciji malignih bolesti kod muškaraca. Iako je tada ova inicijativa okupila samo 30 muškaraca – danas okuplja pristalice širom planete, a čak se, tokom novembra, mogu sresti i devojke sa lažnim brkovima!

Izraz “Movember” je nastao kombinacijom engleskih reči November i moustache (brkovi), a cilj puštanja brade i brkova je da među muškarcima podstakne razgovor! Kada muškarac koji je pustio bradu i brkove objasni drugom muškarcu zašto je to uradio na taj način će proširiti svest okoline, a postoji i inicijativa da se tokom ovog meseca novac koji bi muškarci potrošili na proizvode za brijanje – doniraju organizacijama koje se bore protiv raka.


Besplatna on- line edukacija – Farmaceutska zdravstvena zaštita u terapiji benigne hiperplazije prostate

Koliko su važni preventivni pregledi najbolje pokazuju podaci da  svake godine u Evropi oko 450 hiljada muškaraca dobije rak prostate, a premine oko 100 hiljada ljudi. U Srbiji svake godine rak prostate dobije oko tri hiljade muškaraca, a premine više od hiljadu.

Iako je već počeo novembar – ne zaboravite da vreme za brigu o zdravlju nema “rok važnosti”.


Tim povodom, SFUS vas podseća da je farmaceutima omogućen besplatan pristup on-line edukaciji: “Farmaceutska zdravstvena zaštita u terapiji benigne hiperplazije prostate”, koja je akreditovana sa 5 poena za učesnike.


Edukativni ciljevi programa su:

  1. Unaprediti znanja o etiologiji benigne hiperplazije prostate
  2. Upoznavanje sa savremenim alatima zaevaluaciju pacijenata sa benignom hiperplazijom prostate.
  3. Upoznavanje sa važećim preporukama za terapiju benigne hiperplazije prostate.
  4. Sticanje znanja o optimalnom izboru farmakološke terapije i nefarmakoloških mera u odnosu na individualne karakteristike pacijenta.
  5. Unaprediti znanje u pružanju farmaceutske zdravstvene zaštite kod pacijenata sa benignom hiperplazijom prostate.

Svi zainteresovani učesnici mogu se prijaviti u odeljku “on-line edukacije”.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor