Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Prijavite neželjene reakcije nakon vakcinacije

Poziv zdravstvenim radnicima i građanima da prijavljuju sumnje na neželjene reakcije nakon vakcinacije


Doprinesimo zajedno boljoj zaštiti zdravlja svih nas


Savez farmaceutskih udruženja Srbije u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) i ove godine, u nedelji 1-7. novembra 2021, sprovodi kampanju pod nazivom #MedSafetyWeek u cilju podizanja svesti o značaju prijavljivanja neželjenih reakcija na lekove. Fokus ovogodišnje kampanje je na vakcinama, odnosno važnosti prijavljivanja neželjenih reakcija nakon vakcinacije.


ALIMS i druge agencije za lekove širom sveta ovogodišnjom kampanjom žele da pozovu i ohrabre građane i zdravstvene radnike, posebno one uključene u program imunizacije, da prijavljuju sumnje na neželjene reakcije na vakcine.


Vakcine su najbolji način zaštite od zaraznih bolesti i već su spasile milione života. Kao i kod svih lekova, neželjene reakcije se mogu javiti i nakon primene vakcina. Prijavljivanje sumnji na neželjene reakcije na vakcine pomaže u otkrivanju novih neželjenih reakcija i drugih bezbednosnih saznanja, kao i dobijanju dodatnih informacija o poznatim efektima vakcina.


Svaka prijava je važna, zbog čega se savetuje da se prijavljivanje ne odlaže i da se ne očekuje da će neko drugi da prijavi takve ili slične sumnje na neželjene reakcije. Zdravstveni radnici uključeni u program vakcinacije posebno se ohrabruju da razgovaraju o neželjenim reakcijama sa svojim pacijentima i da budno prate moguće pojave novih ili retkih neželjenih reakcija nakon vakcinacije.


ALIMS ističe:

Ova kampanja dolazi u ključnom trenutku kada su milioni ljudi vakcinisani protiv bolesti COVID-19, ali se odnosi na sve vakcine.

Prijavljivanje sumnji na neželjene reakcije nakon vakcinacije igra ključnu ulogu u praćenju bezbedne primene svih vakcina i njihovom efikasnom regulisanju u cilju zaštite javnog zdravlja.


Radeći zajedno i deljenjem informacija, možemo da doprinesemo boljoj zaštiti zdravlja svih nas.


ALIMS poziva:

Prijavite ALIMS-u bilo koju sumnju na neželjene reakcije nakon vakcinacije.

To možete najlakše učiniti ovde putem ALIMS-ove onlajn platforme za prijavu neželjenih reakcija.

Svaka prijava je važna. Kada prijavite neželjene reakcije pomažete da se sazna više o vakcinama, kako bi se koristile na najbolji način.


Dodatne informacije i materijale osmišljene za #MedSafetyWeek 2021, kao i poruke za pacijente i zdravstvene radnike, možete da pogledate na internet stranama ALIMS-a www.alims.gov.rs.


Praćenje bezbednosti vakcina ne prestaje po završetku ove nedelje. Uvek prijavite svaku sumnju na neželjene reakcije nakon vakcinacije. Tako doprinosite boljoj zaštiti zdravlja svih nas.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Kampanja think health think pharmacy

FIP kampanja Think Health Think Pharmacy

Međunarodna federacija farmaceuta (FIP) pokrenula je kampanju #ThinkHealthThinkPharmacy sa ciljem podizanja svesti o apotekama kao mestu pružanja primarne zdravstvene zaštite!  Uprkos brojnim naporima u apotekarskoj

Read More »

Biljober – 6. i 7. jula u Sokobanji

Drage koleginice i kolege,   Udruženje farmaceuta Nišavsko-pirotskog regiona, Sekcija za lekovite biljke i fitoterapiju i Sekcija za apotekarsku delatnost Saveza farmaceutskih udruženja Srbije pozivaju

Read More »