Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Projekat „Apoteka – prijatelj zdravog potomstva“

Projekat „Apoteka – prijatelj zdravog potomstva“ dobio je podršku fondacije Tempus koja zastupa jedan od najvećih programa evropske unije, Erazmus plus. Tokom ovog projekta edukovaćemo farmaceute u primarnoj zdravstvenoj zaštiti o posebnim zdravstvenim potrebama trudnica i dojilja, i informisati najosetljivije ciljne grupe, buduće mame, o bezbednoj primeni lekva u toku dojenja. Biće razmatrani i problemi koji prate dojenje i koji su jedan od razloga za obustavu dojenja novorođenčadi.

Promocija i podrška dojenju prestavlja zdravstveni prioritet u većini evropskih zemalja,  pa tako i kod nas. Prema statističkim podacima, u Srbiji je, izuzetno niska stopa dojene dece svega 12,8%, zbog čega je 2018. godine pokrenut Naconalni program podrške dojenju.

Farmaceuti u apotekama, kao prvi i pravi izvor informacija trudnicama i dojiljama, mogu dati pouzdane infromacije o bezbednosti primene lekova, vitamina, vakcina i biljnih lekovitih preparata u periodu dojenja. Pružanjem saveta  o pravilnoj primeni leka, farmaceuti će doprineti povećanju stepena adherence, unapređenju  bezbednosti i  efikasnosti terapije, a shodno tome i poboljšanju zdravlja majke i bebe.

Dobro primenjena terapija, utiče i na emocionalni status porodilje, čime može biti izbegnuta postporođajna depresija, a mama i beba će uspostaviti bliskiji i nežniji međusobni odnos. Kao rezultat sprovedenih edukacija i planiranih aktivnosti, očekujemo povećanje stope dojene dece, a time i unapređenje zdravlja opšte populacije jer dojenje i majčino mleko doprinose značajno zdravlju majke i deteta tokom čitavog života.

Projekat se izvodi u saradnji sa hravatskim farmaceutskih društvom Progressus i obuhvatiće veći broj edukacija farmaceuta u različitim gradovima.

Pozivamo koleginice i kolege zainteresovane da učestvuju u projektu da se jave office@sfus.rs

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor