Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Generalna skupština EAHP – Neophodno uključivanje bolničkih farmaceuta u razvoj i implementaciju informacionih i komunikacionih tehnologija

Generalna skupština Europskog udruženja bolničkih farmaceuta (European Association of Hospital Pharmacists, EAHP) održana je ove godine od 8. do 10. juna u Krakovu, Poljska. Predstavnici Srbije na ovogodišnjoj Skupštini bili su Dragana Rajinac, Ivana Antonijević i Zora Ćetković.

 

Sa velikim zadovoljstvom Vas obaveštavamo da je dr Nenad Miljković izabran za sledećeg predsednika EAHP, čiji trogodišnji mandat počinje u junu 2024. Dr Miljković je načelnik Odeljenja za farmaceutsku zdravstvenu delatnost (bolnička apoteka), Instituta za ortopediju Banjica i predsednik Sekcije bolničkih farmaceuta. Pridružio se Upravnom odboru EAHP u junu 2017. i preuzeo je ulogu Direktora finansija u oktobru 2020. Na ovoj Skupštini poziciju Direktora finansija preuzeo je dr Louis Bertin, koji radi kao bolnički farmaceut u bolničkom centru Montreuil-sur-Mer i glavni farmaceut u bolnici Hesdin.

 

Generalna skupština EAHP usvojila je tri nova dokumenta (poziciona papira) sa fokusom na digitalno zdravlje (Position paper on digital health), radnu snagu/zaposlene u bolničkim apotekama (Position paper on the hospital pharmacy workforce) i zarazne bolesti i antimikrobnu rezistenciju (Position paper on infectious diseases and antimicrobial resistance). Takođe, Dokument o biološki sličnim lekovima (Position paper on biosimilar medicines) je tehnički ažuriran.

 

Dokument o digitalnom zdravlju fokusira se na hitnoj potrebi za investicijama koje bi dovele do poboljšanja digitalne infrastrukture u bolnicama, potencijalu digitalizacije radi poboljšanja bezbednosti pacijenata, kao i na značaj obuke i uključivanja bolničkih farmaceuta u razvoj i implementaciju informacionih i komunikacionih tehnologija. Sadašnje i buduće potrebe bolničkih farmaceuta, kratkoročne mere za upravljanje opterećenosti poslom i poboljšanja oporavka, kao i dugoročne mere za obezbeđivanje prilagodljive, raznovrsne i otporne radne snage pokrivene su Dokumentom o radnoj snazi/zaposlenima u bolničkoj apoteci. Dokument o zaraznim bolestima i antimikribnoj rezistenciji bavi se upravljanjem antimikrobnim lekovima, pristupom “Jedno zdravlje – One health” i podsticajem za rešavanje nedostatka razvoja novih i zadržavanja starih, ali još uvek esencijalnih antibiotika na tržištu.

 

Tokom Generalne skupštine, delegati su raspravljali o reviziji Opšteg zakonodavstva Evropske unije o lekovima i dobili najnovije informacije o obrazovnim aktivnostima EAHP, uključujući Evropske izjave o bolničkoj farmaciji, Zajednički okvir (Common Training Framework, CTF) za specijalizaciju bolničke farmacije, Zakletvu društvu i aktivnosti Radne grupe za održivost u bolničkoj farmaciji.

 

Pored novoizabranog predsednika, Generalna skupština je takođe izglasala jednog novog punopravnog člana i dva nova pridružena člana. Pridruženjem Kiparskog društva bolničkih farmaceuta – koje je tokom Generalne skupštine predstavljala njihova predsednica Stravroula Kitiri – EAHP sada predstavlja bolničke farmaceute u svim zemljama Evropske unije. Novi pridruženi članovi su: Alžirsko društvo za onkologiju i bolničku farmaciju (SAPHO) i Udruženje za hemiju i farmaciju Urugvaja (AKFU).

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor