Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U Beogradu održan seminar „Mama Friendly Apoteka – za bezbednu primenu lekova u toku dojenja – Vaš farmaceut“

U susret implementaciji projekta „Mama Friendly Apoteka- za bezbednu primenu lekova u toku dojenja – Vaš farmaceut“,  nakon grada Kragujevca, realizovan je seminar  15.04.2022. i u Beogradu.

 

Na Farmaceutskom fakultetu skup su otvorile dekanica Farmaceutskog fakulteta profesor dr sc. Slađana Šobajić, dr Snežana Pantić Aksentijević rukovodilac Grupe za javno zdravlje pri Sektoru za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, dr Mirjana Živković Šulović specijalista socijalne medicine, Načelnik Centra za analizu, planiranje i organizaciju zdravstvene zaštite Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, prim. dr Ljiljana Stanković, neonatolog GAK „Narodni front“, predsednik RSK za podršku dojenju, porodičnu i razvojnu negu novorođenčeta i Nacionalni koordinator programa podrške dojenju i rukovodilac projekta profesor dr sc. Branislava Miljković.

Više od 100 farmaceuta koji su prisustvovali seminaru  će u svojim apotekama u gradu Beogradu zajedno sa kolegama iz cele Srbije raditi na implementaciji usluge čiji je osnovni cilj savetovanje i podrška dojiljama da bezbedno nastave sa dojenjem tokom terapije.

 

 

Tokom skupa više puta je istaknuto da farmaceut kao najdostupniji zdravstveni radnik, profesionalac i stručnjak za lek svojim znanjem i kompetencama koje stiče celoživotnim učenjem jeste značajna karika u očuvanju zdravlja stanovništva i promociji zdravih životnih stilova.

 

 

Farmaceuti će tokom pružanja usluge, uslugu i evidentirati, i pored informacija o primeni lekova i dodataka ishrani, savetovati o ishrani, konzumaciji alkohola, upotrebi duvana tokom dojenja i važnosti pridržavanja propisane terapije od strane lekara, kao i o monitoringu odojčeta ukoliko primenjeni lek to zahteva.

 

 

Usluga će biti realizovana uz saradnju farmaceuta, lekara i regionalnih koordinatora programa za podršku dojenju.

 

Projekat je od nacionalnog značaja, a veliko interesovanje koleginica i kolega iz privatnog i državnog sektora je pokazatelj da su farmaceuti u Republici Srbiji spremni da pruže farmaceutsku zdravstvenu zaštitu na najvišem nivou.

 

 

                                                                                                            mag. farm. spec. Jelena Milošević

                                                                                 Koordinator projekta „Mama Friendly Apoteka“ za Beograd

A.U. “Dr.Max”

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Kampanja think health think pharmacy

FIP kampanja Think Health Think Pharmacy

Međunarodna federacija farmaceuta (FIP) pokrenula je kampanju #ThinkHealthThinkPharmacy sa ciljem podizanja svesti o apotekama kao mestu pružanja primarne zdravstvene zaštite!  Uprkos brojnim naporima u apotekarskoj

Read More »

Biljober – 6. i 7. jula u Sokobanji

Drage koleginice i kolege,   Udruženje farmaceuta Nišavsko-pirotskog regiona, Sekcija za lekovite biljke i fitoterapiju i Sekcija za apotekarsku delatnost Saveza farmaceutskih udruženja Srbije pozivaju

Read More »