Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U Kragujevcu održan prvi seminar „Mama Friendly Apoteka – za bezbednu primenu lekova u toku dojenja – Vaš farmaceut“

Stručni seminar za farmaceute pod nazivom ”Mama friendly apoteka”- za bezbednu primenu lekova u toku dojenja – Vaš farmaceut, akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije,  održan je 13.04. u Kragujevcu, u sali Skupštine grada. Time je i zvanično otpočeo istoimeni projekat koji se realizuje uz podršku Ministarstva zdravlja u okviru koga će u četiri regionalna centra biti održane edukacije farmaceuta koji će pružati savete dojiljama o primeni bezbednih lekova tokom perioda dojenja, u okviru apoteka primarne zdravstvene zaštite.


Savez farmaceutskih udruženja Srbije je dobio podršku za projekat od strane Ministarstva zdravlja. Cilj projekta je da pružimo podršku dojiljama za bezbednu primenu lekova, odnosno da nastave sa dojenjem uz optimalnu primenu leka koji je bezbedan i za majku i za odojče.


Okosnica ovog projekta su nacionalne smernice za primenu lekova u periodu dojenja koji je zvaničan dokument Ministarstva zdravlja i naša ideja je da najpre edukujemo farmaceute kako bi oni mogli u okviru apoteka primarne zdravstvene zaštite, da pruže savete dojiljama o primeni bezbednih lekova tokom perioda dojenja – kaže Branislava Miljković, rukovodilac projekta i predsednica Saveza farmaceutskih udruženja Srbije.


Prema njenim rečima, interesovanje za ove seminare višestruko je premašilo očekivanja organizatora. Projektom je prvobitno predviđena edukacija 80 farmaceuta, a javilo se preko 250 zainteresovanih.


U ime Grada Kragujevca, organizatore i učesnike seminara pozdravila je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.


Grad Kragujevac vodi odgovornu, pronatalitetnu politiku. Kada to kažem, mislim na brojne odluke kojima se promoviše i podržava roditeljstvo i olakšava rani rast i razvoj dece, podrška mladim majkama, budućim roditeljima. Ovaj edukativni program koji je akreditovan od strane Zdravstvetog saveta Srbije, ima jednu novu komponentu jer je prevashodno namenjen farmaceutima.


Program je veoma značajan i u pogledu naših programa vezanih za javno zdravlje ali u u pogledu očuvanja i unapređenja reproduktivnog zdravlja stanovništva – kazala je Gordana Damnjanović.


Jasna Anđelković, predsednica Udruženja farmaceuta Zapadne Srbije 1836 sa sedištem u Kragujevcu koja radi kao farmaceut u državnoj apotekarskoj ustanovi istakla je da se ideja za ovaj projekat  javila upravo u ustanovi gde radi jer je kroz praksu primećeno da je naročito tokom pandemije Kovid 19, povećana potrošnja lekova upravo u ovoj populaciji, kao i da se granica rađanja pomera na sve starije porodilje kod kojih se javljaju raličite akutne bolesti i stanja.


Tada je potrebno primenjivati terapiju i istovremeno dojiti bebu.Mnoge nedoumice su se javile sa bezbednom primenom lekova tokom dojenja što je i bila inicijalna ideja da zajedno sa Savezom farmaceutskih udruženja Srbije konkurišemo za sredstva Ministrstva zdravlja i zatražimo podršku za jednu ovako važnu i osetljivu populaciju, a i zahvaljujući činjenici da su farmaceuti najdostupniji zdravstveni radnici.


Projekat je od nacionalnog značaja i odnosi se na edukaciju farmaceuta u četiri regionalna centra.

Seminari se održavaju 13. aprila u Kragujevcu, 15. aprila u Beogradu, 18. aprila u Nišu i 19. aprila u Novom Sadu.


Tekst je preuzet sa sajta Grada Kragujevca – https://www.kragujevac.rs/seminar-za-farmaceute-za-bezbednu-primenu-lekova-u-toku-dojenja/

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor