Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Bojana Kuzmić Svilar – Jedan od šestoro farmaceuta u familiji

“Bez obzira na to da li vam trenutne okolnosti možda nisu naklonjene, trudite se da idete napred i da pozitivno razmišljate” poručuje mladim kolegama Bojana Kuzmić Svilar, QP i odgovorno lice za regulatorne poslove medicinskih sredstava – gasova na teritoriji cele Evrope, kao i menadžer za interne audite medicinskih proizvoda za Messer kompanije u Evropi. 

 

Kako ste odlučili da studirate  farmaciju? 

Presudila je porodična tradicija. Rođeni brat mog dede je tu tradiciju započeo još u periodu nakon Drugog svetskog rata, kada je odlazak na studije bila retka situacija koja je zahtevala odricanje cele porodice. Najveće interesovanje za farmaciju došlo je zapravo zahvaljujući majci Radmili, koja je radni vek provela u državnoj apoteci mog rodnog grada Knjaževca. Kao mala odlazila sam kod nje na posao, pomagala joj i uživala u tom okruženju. To je bio prvi i definitivno presudni kontakt sa farmaceutskom industrijom. Inače, ja sam samo jedan od ukupno šestoro diplomiranih farmaceuta u mojoj familiji.

 

Kako se razvijala Vaša karijera farmaceuta?

Nakon osnovnih studija na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, stažirala sam u DZ “Novi Beograd” i UKCS gde sam stekla dragoceno iskustvo, upoznala veoma kvalitetne ljude, ali i shvatila da mi je u karijeri potreban drugačiji izazov. Obilazila sam sajmove zapošljavanja i onda je stigao poziv iz moje sadašnje firme Messer Tehnogas AD. Imala sam tu sreću i zadovoljstvo da budem odabrana od više desetina kandidata na konkursu. Tada ozbiljnije počinjem da se bavim industrijom medicinskih gasova, za koju važe isti zakonski okviri i pravila kao i za sve ostale lekove, a sa druge strane u pitanju su veoma specifični proizvodi.

 

Na šta ste posebno ponosni u Vašem radu?

Rad u industriji medicinskih gasova je veoma odgovoran i naporan posao. Zahteva mnogo odricanja i truda. Moj put nije bio lak. Počela sam kao farmaceut u regulatornim poslovima i fakmakovigilanci. Nakon toga postala sam rukovodilac kontrole kvaliteta akreditovane laboratorije za hemijska i fizička ispitivanja u Beogradu, a uporedo sa tim upisala sam i specijalizaciju na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu (“Ispitivanje i kontrola kvaliteta lekova”). Nakon završene specijalizacije postajem odgovorno lice za puštanje serija lekova u promet(QP). Reč je o svim proizvodnim mestima, i svim lekovima iz proizvodnog portfolija Messer Tehnogasa. Nakon pet godina rada na ovoj poziciji, postajem i deo regulatornog tima Messer SE & Co. KGaA   kao odgovorno lice za regulatorne poslove medicinskih sredstava – gasova na teritoriji cele Evrope, kao i menadžer za interne audite medicinskih proizvoda za Messer kompanije u Evropi. Takođe sam i član EIGA WG15 (Evropska industrijska gasarska asocijacija), tačnije predstavnik sam Messer kompanije u toj grupi. WG15 (Working Group 15) je grupa koja se bavi rešavanjem pitanja medicinskih sredstava u gasarskoj industriji.

Možda je interesantno pomenuti to što sam imala priliku da predajem o medicinskim gasovima studentima sa specijalizacije na Farmaceutskom fakultetu u okviru izbornog predmeta o medicinskim gasovima što mogu posebno da zahvalim prof. Anđeliji Malenović.

Na kraju, ne manje važno, ponosna sam što sam uspela da zasnujem porodicu što je za mene bio najveći izazov i sreća. Svega ovoga ne bi bilo bez podrške koju svakodnevno imam od porodice kao i bez naših roditelja koji su bezrezervno pomagali kad god je bilo potrebno.

 

Šta biste poručili mladim kolegama na početku karijere?

Slušajte sebe i sledite svoje želje i ambicije. Na fakultetu stičete znanje, ali najveći iskorak donosi praksa, rad u timovima i suočavanje sa raznovrsnim izazovima u poslu. Budite spremni da svoje znanje delite sa ljudima, ulažite u sopstveno usavršavanje i nastojte da svaki dan iskoristite maksimalno. Prema kolegama se uvek odnosite fer i korektno jer pozitivna energija koja vas svakodnevno okružuje može imati samo pozitivan uticaj na vas i zajedničke rezultate. Na kraju, možda najvažnije, bez obzira na to da li vam trenutne okolnosti možda nisu naklonjene, trudite se da idete napred i da pozitivno razmišljate.

 

Izazovi u poslu u vreme COVID krize?

Messer Tehnogas AD je vodeća kompanija za proizvodnju i promet industrijskih, medicinskih i specijalnih gasova i prateće opreme na ovim prostorima. S obzirom na to da proizvodimo lek Medicinski kiseonik malo je reći da je od početka pandemije za nas bilo mnogo izazova koje smo uspeli zajedničkim snagama i sa mnogo rada da prevaziđemo. Izazovi su i dalje prisutni s obzirom  na trenutnu situaciju, ali borimo se zbog ljudi kojima je naš lek neophodan i nadamo se da će uskoro situacija biti bolja i da ćemo nastaviti normalno da živimo.

 

Da sa sadašnjim iskustvom treba sada da započnete karijeru, šta biste promenili? 

Malo toga. Svaki dan je novo dokazivanje. Svaki izazov nosi mnogo odricanja i davanja. Industrija medicinskih gasova, posebno u ovim vremenima, uglavnom raste i ne vide joj se granice. Vidim sebe i dalje kao deo nje. Ipak, ne odbijam nove izazove i rado bih saslušala sve nove ideje i savete. 

 

Da li imate neke skrivene talente i hobije u kojima uživate u slobodno vreme?

O talentima je najbolje da govore drugi, ali ja ponekad volim da kažem da sam umetnička duša “zarobljena” u telu farmaceuta (smeh). Volim da čitam, a najviše slobodnog vremena posvećujem porodici koja je osnov svega i uvek na prvom mestu. Ćerka Milica, sin Vukan i suprug Goran moja su večita inspiracija i oni su moja najveća podrška i snaga za postizanje bilo kog cilja.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Kampanja think health think pharmacy

FIP kampanja Think Health Think Pharmacy

Međunarodna federacija farmaceuta (FIP) pokrenula je kampanju #ThinkHealthThinkPharmacy sa ciljem podizanja svesti o apotekama kao mestu pružanja primarne zdravstvene zaštite!  Uprkos brojnim naporima u apotekarskoj

Read More »

Biljober – 6. i 7. jula u Sokobanji

Drage koleginice i kolege,   Udruženje farmaceuta Nišavsko-pirotskog regiona, Sekcija za lekovite biljke i fitoterapiju i Sekcija za apotekarsku delatnost Saveza farmaceutskih udruženja Srbije pozivaju

Read More »