Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Stručni skup farmaceuta i farmaceuta specijalista u organizaciji Udruženja farmaceuta Nišavsko-pirotskog regiona (FNP)

Stručni skup farmaceuta i farmaceuta specijalista u organizaciji Udruženja farmaceuta Nišavsko-pirotskog regiona (FNP) održan je u svečanom amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu u petak 04.06.2021. godine.

U okviru skupa su održana 2 stručna sastanka prve kategorije (akreditovani sa ukupno 4 poena):
,,Uloga farmaceuta u samomedikaciji’’, predavač: prof. dr spec. Dragana Pavlović, Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu
,,Trendovi u racionalnoj farmakoterapiji vođenoj farmakogenetikom’’, predavač: Doc. dr spec. Nikola Stefanović, Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu
Skup je podržala kompanije Pharmaswiss čija predstavnica dr Mirjana Ilić se putem kratkog online ulključenja obratila učesnicima i predstavila višeslojne tablete: Vitamin C, Magnezijum i Multivitamin.

Na skupu se moglo čuti o važnosti farmaceuta za racionalnu (efikasnu i bezbednu samomedikaciju) koja posebno dolazi do izražaja tokom pandemije COVID-19. Date su konkretne preporuke za komunikaciju i savetovanje pacijenata, a sagledane su i najnovije zvanične preporuke nefarmakoloških mera prevencije ovog oboljenja i uključivanja dijetetskih suplemenata.
Najnovija saznanja i uloga farmaceuta u farmakogenetskim testiranjima je između ostalog sagledana u svetlu aktuelne epidemije. Ovo predavanje je posebno bilo interesantno starijim učesnicima koji nisu imali puno prilike da se sretnu sa ovom relativno novom granom medicine i farmacije.
Sve važeće epidemiološke mere su ispoštovane obzirom da je skupu prisustvovalo 30-ak učesnika a održavao se u najvećem amfiteatru Medicinskog fakulteta u Nišu. Jedan od učesnika je bila i koleginica član SFUS (broj članske karte 4739) koja je doputovala u Niš samo na ovaj skup. Utisci učesnika su veoma pozitivni.

Sa poštovanjem,
Prof. dr spec. Dragana Pavlović
predsednica FNP
ujedno i lice odgovorno za sprovođenje medicinske edukacije ispred FNP (pomenutih stručnih sastanaka I kategorije)

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor