Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Dipl.farm. Slavica Milutinović: Rad sa mladim ljudima je moja velika ljubav

Kako ste odlučili da studirate farmaciju?

 

Moja odluka da budem farmaceut javila se još na samom kraju osnovne škole, kad menjam sredinu, dolazim u Beograd i upisujem Medicinsku školu – smer farmaceutski tehničar. Nakon završene srednje škole, Farmaceutski fakultet je bio moj jedini izbor.

Profesija farmaceuta dala mi je mogućnost da sa svojim znanjem mogu da pomognem pacijentu, da napravim lek ili kozmetički proizvod od koga će pacijentu biti bolje, dala mi je mogućnost da pružim uslugu sa osmehom i izazovem zadovoljstvo i radost na licima onih koji su u meni prepoznali empatiju prilikom davanja stručnog saveta.

 

U farmaciji radim punih 25 godina i danas osećam isti ponos koji sam osetila i prvi put kada sam ušla u apoteku i započela svoj rad. Sada sam na poziciji gde mi se se pružila prilika da radim za svoju struku u krovnoj instituciji farmaceuta Srbije. Pre rada u Komori radila sam u privatnom sektoru i apotekama, a moja želja u poslu je uvek bila da imperativ bude obim posla, a ne vreme koje će neko da provede na poslu.

 

Zahvalna sam što mi posao pruža dinamiku koja mi je uvek neophodna. Moj radni dan je duži od formalnog radnog vremena, ali moja želja je da svoju ulogu u struci, ulogu koja mi je poverena izborom za direktorku Komore, upotrebim za opšte dobro svih farmaceuta. Samo posvećenost poslu i vera u ono što radite dovodi do rezultata. Sa sadašnjim iskustvom ako bi trebalo da biram profesiju, farmacija bi ponovo bila moj izbor, ali bi karijera možda imala drugačiji put.

 

Na šta ste posebno ponosni u Vašem radu?

 

Posebno zadovoljstvo od svega onoga što sam dosad radila je mentorstvo, rad sa kolegama stažerima farmaceutima i farmaceutskim tehničarima, a bilo ih je više od pedeset. Velika je uloga i odgovornost biti mentor i pokazati početak poslovnog puta koji se otvara ispred mladog kolege. Znanje i veštine nikada nisam štedela, uvek sam imala potrebu da znanje delim i da svako od tih mladih kolega postane potpuno samostalan u radu nakon obavljenog staža. Način na koji vidimo ljude, ogleda se u načinu na koji se prema njima odnosimo. A način na koji se prema njima odnosimo jeste ono što oni postaju, a upravo me to čini ponosnom.

 

Da li imate neke skrivene talente i hobije u kojima uživate u slobodno vreme?

 

Putovanja su za mene nova iskustva koja obogaćuju život. Skoro uvek biram nove destinacije, jer mi to donosi  mnogo informacija, novih znanja, upoznavanje sa drugim ljudima, njihovim običajima i kulturama. Svako novo mesto za koje sam mislila da možda i ne postoji, otvara mi mogućnost da saznam nešto o njegovoj istoriji, naučim neku reč stranog jezika ili prisustvujem lokalnom običaju. Sve ovo mi omogućava da steknem nove poglede na svet. Osim odmora i zabave, putovanja su mi otkrila i neke dobre ideje koje sam primenila u poslu.

 

Kažu da je trčanje hobi koji odgovara senzibilitetu pisaca. Pisanjem sam se bavila u osnovnoj i srednjoj školi u isto vreme kada sam i postizala zapažene rezultate u trčanju na srednje staze. Trčanje i dalje volim i njime se bavim rekreativno, zato što trčanje nema krajnji cilj. Kraj je kad vi kažete, i ne postoje dva potpuno ista trčanja. Nikada nećete trčati istim putem, niti preći potpuno isto rastojanje. Trčanje je čin kada sebe gurate napred.

U slobodno vreme čitam edukacione knjige i publikacije. U poslednje vreme čitam biografije poznatih ličnosti. U knjigama nalazim odgovore na određena pitanja, inspiraciju i motivaciju za napredak u životu.

 

Šta biste poručili mladim kolegama na početku karijere?

 

Šta god da radite i gde god nas životni put odvede važno je da to radite sa 100% truda, i date najbolje od sebe. Jer onda jednog dana kad se osvrnete za sobom neće nam biti krivo što možda niste nešto uradili, nešto malo bolje pokušali, ostavili neki trajniji trag za sobom. Mladim kolegama želim da na svoja postignuća u životu i poslu budu ponosni, jer mislim da je sreća osećanje ostvarenosti i zadovoljstva onog što ste u životu postigli.

 

Za vreme mog predsedavanja Skupštinom Farmaceutske komore u prethodnom sazivu dala sam doprinos u izradi Zakona o zdravstvenoj zaštiti i podzakonskih akata koji uređuju apotekarsku delatnost.

 

Doprinos u poboljšanju efikasnosti sistema zdravstvene zaštite i javnog zdravlja kroz rad u apotekama i rad u sektoru za kvalitet.

 

Mentorstvo i osposobljavanje za samostalni rad velikog broja stažera magistara farmacije i farmaceutskih tehničara.

 

Uspešno promovisanje aktivnosti koje dovode do boljih zdravstvenih ishoda pacijenata kroz rad u Komori i saradnju sa drugim kolegama zdravstvenim radnicima iz različitih udruženja.

 

Kreiranje modernijeg novog izgleda prvih apoteka sa konceptom – open space apoteka (2004. god.)

 

Pokretanje prvih edukacija i treninga na temu Unapređenje usluge prema pacijentima i profesionalnog razvoja (2006. god.).

 

Uvođenje prve on line prodaje dijetetskih suplemenata i kozmetičkih proizvoda iz apoteke (2007 god.).

 

Moju posvećenost radu kolege su primetile te nisu izostale ni nagrade:

 

2010. SPAS – Počasno pismo za ljubav prema pacijentima, za uvek lepu reč i dugogodišnji uspešan rad;

 

2015. SFUS – Diploma u znak priznanja za izuzetan doprinos u radu Saveza farmaceutskih udruženja Srbije;

 

2016. FKS – Zahvalnica za uspešnu saradnju, doprinos i nesebično zalaganje na unapređenju i afirmaciji farmaceutske struke i apotekarske delatnosti;

 

2020. Asocijacija privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije – Orden viteza privatnog zdravstvenog sektora za doprinos unapeđenju i razvoju apotekarske delatnosti.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor