Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sandra Radenković – Od stručnog saradnika za deo Srbije do globalnog tima internacionalne kompanije!

Kako je tekao razvojni put naše koleginice – ulazak u veliku kompaniju “na mala vrata”, a onda dalji razvoj- korak po korak uz trud, rad i ostvarene rezultate do samog “vrha”.


Kako ste odlučili da studirate  farmaciju? 

Najranija interesovanja za farmaciju me vraćaju u detinjstvo i šetnje u prirodi sa dedom koji se bavio proizvodnjom višanja i pričao divne priče o biljkama. Isticao je njihove latinske nazive koje i dan danas pamtim, verovatno mi je zato kasnije jedan od omiljenih predmeta bila biologija, a na fakultetu botanika i farmakognozija. Pored biologije, zahvaljujući divnim nastavnicima rodila se ljubav i prema hemiji koja je bila afirmisana kroz brojna takmičenja i uspehe na regionalnom i republičkom nivou. Izuzetan doprinos u produbljivanju znanja iz hemije je imala Petnica čiji sam bila polaznik.

I pored velikog interesovanja za prirodne nauke, pred sam upis na fakultet, bila sam u velikoj dilemi, studirati psihologiju ili farmaciju. Tada sam potražila savet školskog psihologa, divne profesorke Mirjane Pejčić Zbiljić u mom rodnom gradu Knjaževcu koja mi potvrdila da je farmacija najbolji izbor za mene. Dobar primer kako su prava pitanja i savet stručnjaka od ključnog značaja u svakoj oblasti!


Kako se razvijala Vaša karijera farmaceuta?

Farmaciju sam studirala u Nišu kao druga generacija studenata. Imala sam visok prosek na fakultetu, bila sam aktivna kao demonstrator i zainteresovana za naučni rad. Međutim, moja karijera nije krenula očekivanim akademskim putem jer sam dobila poziv od direktorke Eucerina, Nade Miletić Nevajde da se pridružim Eucerin timu kao stručni saradnik za jug Srbije, koji sam rado prihvatila. Još tokom studija sam radila promocije i bila oduševljena brendom medicinske kozmetike koji se formuliše i testira po načelima koja sam učila iz Kozmetologije, sa tradicijom dugom 120 godina i čiji su osnivači farmaceut i dermatolog.

Posao stručnog saradnika je bio pun izazova za tek svršenog studenta i pružio mi je puno novih mogućnosti za razvoj veština komunikacije, prezentovanja, pregovaranja i lične organizacije. Pre 13 godina tržište medicinske kozmetike i kozmetike uopšte nije bilo razvijeno i daleko od onog kako izgleda danas. Bilo je vrlo hrabro i zanimljivo biti pionir na tržištu, postavljati principe i standarde poslovanja, jednostavno graditi brend ali se i razvijati zajedno sa njim. “Prvi tim” je bio izuzetno mali, motivisan i vrlo brzo smo ostvarili veliki uspeh na tržištu. Samim tim se javila potreba za specijalizovanim pozicijama, a svako je dobio priliku da se razvija u smeru koji mu najviše odgovara. Za mene je to bio “Medikal menadžment”, savršen spoj nauke, komunikacije, marketinga i biznisa. To je bio novi izazov jer sam po prvi put dobila svoj tim i priliku da sarađujem sa eminentnim dermatolozima u našoj zemlji. Posebno sam ponosna na društveno odgovoran projekat “Pregled za sve” koji se bavi širenjem svesti opšte populacije o ranoj detekciji karcinoma kože i edukaciji stanovništva o štetnom dejstvu UV zraka koji smo pokrenuli pre 7 godina i koji i dalje traje.  

Glad za naukom nije nestala i 2018. sam završila specijalističke studije u oblasti Kozmetologije, na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, a mentor mi je bila sjajna profesorka Snežana Savić.

Internacionalna kompanija uvek nudi mnogo mogućnosti za razvoj i napredovanje, tako se 2017. godina ukazala nova šansa za razvoj karijere na poziciji “Medikal menadžera” za Istočnu Evropu. Izuzetno zanimljiv izazov koji je podrazumevao internacionalnu saradnju sa 12 zemalja, razumevanje različitih tržišta, kultura i razvoja brenda na njima, a zatim nalaženje sinergija i kreiranje relevantnih regionalnih projekata. Na toj poziciji sam bila skoro 5 godina i izuzetno sam zahvalna na iskustvu i širenju vidika kroz brojna putovanja, kongrese, poslovna poznanstva sa kolegama iz drugih zemalja i internacionalnim stručnjacima u oblasti dermatologije.

Nakon lokalnog i regionalnog iskustva u “Medikal menadžmentu”, logičan sledeći korak je bilo globalno iskustvo i moja sreća da se ta ambicija ostvarila. U novu 2022. godinu sam ušla sa novom pozicijom i novim izazovima u globalnom timu Eucerina gde je moja uloga globalna strategija i implementacija digitalizacije u komunikaciji za lekarima i farmacuetima.


Na šta ste posebno ponosni u Vašem radu?

Posebno sam ponosna na svoj razvojni put koji je podrazumevao ulazak u veliku kompaniju na “mala vrata”, a onda dalji razvoj korak po korak uz trud i rad, ostvarene rezultate do samog “vrha”. Na tom putu sam ponosna na saradnju sa kolegama i uspehe koje smo zajedno ostvarili, postali više od kolega ili poslovnih partnera i stekla prijateljstva koja ostaju za ceo život kako u zemlji, u svim gradovima u kojima sam živela, tako i van Srbije. Najviše sam ponosna što sam uz sve poslovne izazove uspela da zasnujem porodicu i ostvarim se kao supruga i majka. To je poseban izazov za svaku ambicioznu ženu i raduje me da se tome posvećuje sve veća pažnja u društvu i kompanijama.  


Šta biste poručili mladim kolegama na početku karijere?

Da dozvole sebi da sanjaju velike snove i veruju u sebe jer sve mogu postići svojim vrednim radom. Na početku karijere je jako važno da imaju dobre mentore i okruže se kolegama od kojih mogu mnogo da nauče. Na putu razvoja, savetujem da ostanu otvoreni, da iskoriste svaku priliku i eksperimentišu u svim mogućim pravcima kako bi našli ono što ih istinski raduje i zanima. Na taj način stvaraju svoj jedinstveni profil i neguju svoju autentičnost. Svako iskustvo, pa i loše je dobro došlo i samo od nas zavisi da li ćemo ga transformisati u nešto produktivno i pozitivno za nas.

Naša industrija je dinamična, jako brzo se razvija i nudi mnogo mogućnosti. Bitno je stalno usavršavati se i biti hrabar, krenuti i neutabanim stazama, a na tom putu se naoružati strpljenjem.


Izazovi u poslu u vreme COVID krize?

Najveći izazov COVID krize u našem poslovanju je potpuni prelazak na online komunikaciju. Bilo je neophodno brzo se prilagoditi novoj realnosti i obezbediti kontinuitet poslovanja. Tehnologija nam je dala mogućnost da se povežemo i nastavimo  saradnju sa lekarima i farmaceutima ali je trebalo ovladati novim veštinama u planiranju, pripremi i realizaciji online interakcija od e-mail kampanja preko “remote detailing”-a, “e-learning”-a do webinara. Bilo je lepo videti sve timove maksimalno angažovane da pomere svoje lične granice, a još veće zadovoljstvo su bile pozitivne reakcije naših  saradnika na nove formate edukacija. Predavači su držali predavanja sa velikim entuzijazmom često naglašavajući da COVID neće zaustaviti nauku i deljenje znanja, a reakcije učesnika vrlo ohrabrujuće za ceo tim. Otkrili smo nove mogućnosti da se povežemo sa svih krajeva sveta, uživamo u razmeni iskustava i predavanjima vrhunskih svetskih stručnjaka iz udobnosti svog doma. Međutim, COVID kriza već dugo traje i pomalo smo se svi zasitili online interakcija i zaželeli sastanaka uživo. Nadamo se da ćemo iz ovog i mnogih drugih razloga, svi brzo izaći iz pandemije. Ono što sigurno znamo, webinari će biti trend i u budućnosti kao izuzetno efikasan vid edukacije, a tendencija je otići korak dalje i organizovati konferencije po hibridnom modelu što jeste novi izazov za nas ali je zasigurno najbolji put ka dostupnosti znanja i informacija.


Da sa sadašnjim iskustvom treba sada da započnete karijeru, šta biste promenili? 

Mislim da ništa ne bih promenila. Karakter je čovekova sudbina i verujem da u mnogome određuje naša stremljenja, odluke i doživljaje. Kod mene je to želja za novim izazovima, stalnim usavršavanjem i pomeranjem sopstvenih granica koja me vodi kroz život i karijeru.

 
Da li imate neke skrivene talente i hobije u kojima uživate u slobodno vreme?

Volim modu, uživam u uređenju enterijera, a kuvanje i okupljanje porodice i prijatelja za stolom je moja terapija. Putovanja su uvek hrana i lek za dušu, a dobra knjiga, film ili predstava poslastica. Trudim se da u svakom danu pronađem radost i razlog za zahvalnost.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor