Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Aleksandra Pešić – U svetu čarobnih mesta – u farmaciji!

Kada je bila mala činilo joj se da apoteke mirišu na bombone. Danas, posle rada u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Srbiji iza sebe ima specijalizaciju iz kozmetologije, odnosa sa javnošću, parfimerije, medicinskog prava, a priprema doktorat na Aston American University na Havajima na temu patentne zaštite bioloških lekova, dok paralelno radi u Kliničkim operacijama na lekovima za centralni nervni sistem


Kako ste odlučili da studirate  farmaciju?

Farmaciju sam upisala zato što su me od malena opčinjavale apoteke. Mislila sam da su to čarobna mesta koja predivno mirišu na lekovite biljke i lekove. Činilo mi se da mirišu na bombone. Još jedan jak razlog bio je taj što sam u porodici imala tri farmaceuta pa je to takoreći bila porodična tradicija. Nikada se nisam pokajala zbog tog izbora. I danas obožavam farmaciju.


Kako se razvijala Vaša karijera farmaceuta?

Po završenom fakultetu bila sam na kratkoj praksi u jednoj apoteci u centru Ženeve. Potom sam otišla u London da nostrifikujem diplomu. Pisala sam Farmaceutskom društvu Velike Britanije i oni su me pozvali na razgovor. U Londonu sam provela tri godine, radila praksu u 3 apoteke, od kojih je jedna bila homeopatska*, da bih nostrifikaciju završila u Rimu, u Italiji, na Univerzitetu La Sapienza.


*Homeopatija je alternativna tehnika za lečenje koja posmatrajući totalitet simptoma kod pacijenta propisuje jedan (u klasičnoj homeopatiji) homeopatski lek koji predstavlja veliko razblaženje preparata biljnog, životinjskog ili mineralnog porekla.

Potom sam se vratila u Srbiju i radila u kompaniji koja se bavila distribucijom kontaktnih sočiva i oftalmičkih preparata. Takođe sam radila i u apotekama. Tokom tog perioda sam završila specijalizaciju iz kozmetologije (Post-graduate Diploma in Cosmetic Science, https://www.scs.org.uk)  koju sam počela dok sam bila u Londonu. Zatim sam upisala i završila specijalizaciju iz Odnosa sa javnošcu (Public Relations) na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Potom sam ušla u svet kliničkih ispitivanja lekova** (clinical research). To je jedna izvanredno interesantna oblast. Sve ovo vreme radim na projektima razvoja lekova i medicinskih sredstava. Radila sam u farmaceutskoj kompaniji i vodila CRO (Contract Research Organization). I sada radim u jednoj velikoj stranoj kompaniji u Kliničkim operacijama na lekovima za centralni nervni sistem gde vodim globalne projekte. Kada sam ušla u ovu oblast dobila sam stipendiju za MSc studije u farmaceutskoj medicini (MSc in Pharmaceutical Medicine, Hibernia College Dublin, Irska i Harvard University, US) što je bilo fenomenalno iskustvo, posebno boravak na Harvardskom univerzitetu. Dok sam pisala tezu naučila sam mnogo o farmako-ekonomiji. Završila sam još i specijalizaciju iz Parfimerije ***(https://ifeat.org/education/) u Londonu, a zatim i specijalizaciju iz medicinskog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu. Trenutno završavam doktorat na Aston American University na Havajima (SAD) na temu patentne zaštite bioloških lekova.

** Klinička ispitivanja predstavljaju jako važan deo razvoja lekova i medicinskih sredstava. Klinička ispitivanja uključuju humane subjekte koji mogu biti pacijenti oboleli od određene bolesti ili zdravi dobrovoljci. Pre registracije lekova rade se tri faze kliničkih ispitivanja, prva, druga i treća faza ispitivanja koje treba da dokažu bezbednost i efikasnost lekova. Ova oblast je jako dobro regulisana zakonskim i podzakonskim aktima, a osnova svega su Smernice Dobre Klinicke Prakse (ICH GCP E6 (R2)).

 

*** Parfimerija (eng. Perfumery) je nauka i umetnost izrade parfemskih proizvoda. Ova edukacija obično obučava „Noseve“, ljude koji dizajniraju parfeme. Da bi neko posle završene edukacije postao „Nos“ mora da nauči zanat, odnosno da se neko vreme bavi ovim poslom uz nekoga sa puno iskustva.

 

Na šta ste posebno ponosni u Vašem radu?

Najponosnija sam zato što sam radoznala i naučila sam razne stvari što je moj život učinilo vrlo interesantnim. I sada svaki dan učim. Svaki projekat koji radim me mnogo nauči o nekoj indikaciji/bolesti i novim mehanizmima dejstva kandidata za lekove. Takođe godinama radim i kao trener Dobre Kliničke prakse (GCP Trainer), a i na lingvističkim validacijama upitnika o kvalitetu života (PRO Patient Reported Outcome su upitnici o kvalitetu života koji daju informacije o korisnosti terapije).


Šta biste poručili mladim kolegama na početku karijere?

Mladim kolegama bih poručila da su izabrali divnu oblast i da je spektar poslova koje mogu da rade jako veliki. Mogu da se bave regulativom, farmakovigilancom, kliničkim ispitivanjima, da rade u laboratorijama, u industriji, na kontroli. Lista je jako duga.


Da sa sadašnjim iskustvom treba da započnete karijeru danas, šta biste promenili?

Ne bih promenila ništa. Opet bih želela sve da probam. Ipak je istina da je oblast kliničkih ispitivanja najvažnija za moju karijeru.


Da li imate neke skrivene talente i hobije u kojima uživate u slobodno vreme?

Moja velika ljubav je takođe i uređenje enterijera. To me jako usrećuje i završila sam nekoliko edukacija za renoviranje nameštaja, dekupaž, pozlaćivanje i neke druge tehnike.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Kampanja think health think pharmacy

FIP kampanja Think Health Think Pharmacy

Međunarodna federacija farmaceuta (FIP) pokrenula je kampanju #ThinkHealthThinkPharmacy sa ciljem podizanja svesti o apotekama kao mestu pružanja primarne zdravstvene zaštite!  Uprkos brojnim naporima u apotekarskoj

Read More »

Biljober – 6. i 7. jula u Sokobanji

Drage koleginice i kolege,   Udruženje farmaceuta Nišavsko-pirotskog regiona, Sekcija za lekovite biljke i fitoterapiju i Sekcija za apotekarsku delatnost Saveza farmaceutskih udruženja Srbije pozivaju

Read More »