Aktivnosti - uvod

Cilj projekta “Apoteka – prijatelj zdravog potomstva” je edukacija magistra farmacije o racionalnoj primeni lekova u periodu trudnoće i dojenja radi pružanja savetovanja i podrške trudnicama i dojiljama o bezbednom korišćenju lekova u terapiji hroničnih bolesti i tokom samomedikacije. Dodatno, u okviru sprovedene edukacije magistara farmacije, biće istaknute prednosti dojenja za zdravlje beba i porodilja u cilju pružanja podsticaja dojiljama koje imaju zdravstveni problem za nastavak dojenja uz izbor optimalne terapije. 

U cilju realizacije projekta potrebno je pripremiti program za kontinuiranu edukaciju magistra farmacije sa fokusom na aspekte bezbedne primene lekova u trudnoći (samomedikacija i terapija hroničnih bolesti) i dojenju. Biće napravljena aplikacija za brzo pretraživanje podataka korišćenjem zvaničnog dokumenta Ministarstva zdravlja, Nacionalne smernice za primenu lekova u period dojenja.  Dodatno, planirana je priprema Obrazaca za trudnice, dojilje i farmaceute u cilju dokumentovanja pruženog savetovanja. Takođe, biće pripremljeni lifleti za trudnice i dojilje koji će sadržati osnovne informacije o bezbednoj primeni lekova u period trudnoće i dojenja. 

Planirano je da pripremljeni progami budu akreditovani od strane Zdravstvenog saveta a potom da se edukacija održi u različitim gradovima.

Magistri farmacije koji budu završili edukaciju dobiće odgovarajuće postere, I nalepnice koji su namenjeni obeležavanju tj. isticanju  apoteke za  pružanje usluge savetovanja trudnica i dojilja. Takođe, magistri farmacije će dobiti pripremljene liflete koji će biti dostupni u apotekama.

U nastavku su aktivnosti koje su već realizovane jer su prethodile pripremi gore navedenog plana kao i aktivnosti koje će biti sprovedene u toku trajanja projekta.

sfus logo

Bulevar vojvode Mišića 25, 11040 Beograd, Srbija

Telefon/Fax: +381 11 2648 385, +381 11 2648 386, mob. +381 63 86 55 663

e-mail: office@sfus.rs

Free Joomla! templates by Engine Templates